11 Aug
11Aug

Tuia este alegerea ideală, atât pentru plantarea individuală, cât și pentru crearea unui gard viu, verde tot anul.  

Majoritatea speciilor sunt veșnic verzi, iar tulpinile și foliajul răspândesc o aromă plăcută. 

Si iată motivele pentru care să alegem Tuia :

  • adaptabilitate la diferiți factori de mediu 
  • rezistență la condiții meteo extreme 
  • toleranță la boli și dăunători 
  • întreținere minimă spre moderată 

Solurile ideale pentru tuia sunt cele fertile, bine drenate. Va crește cel mai bine într-o zonă răcoroasă, cu sol bine afânat și umiditate optimă (de evitat excesul de umiditate). 

Tuia prezintă rezistență la temperaturi caniculare și chiar la secetă. În aceste perioade se recomandă ajustarea regimului de irigare pentru a asigura necesarul de apă.   

De asemenea, prezintă toleranță ridicată la boli și dăunători. Există tratamente atât pentru a preveni, cât și pentru a combate bolile și insectele specifice. Asigură-te că iei măsuri la timp, iar planta își va reveni.  

Tuia face parte din categoria plantelor, arbuștilor și arborilor decorativi care nu necesită un regim complicat de întreținere. Astfel, mentenanța poate fi rezumată la udare moderată, fertilizare și toaletare periodică.

Cand se planteaza Tuia ? Primăvara și toamna, cu mențiunea că pot fi plantați pe toată perioada anului, insa este bine să cunoști consecințele plantării vara cand se poate întâmpla ca rădăcinile să se usuce, iar planta să nu reziste.  

Recomandată este plantarea la începutul toamnei, atunci când solul prezintă temperatura și umiditatea optimă, iar condițiile meteo asigură fixarea rădăcinilor înainte de sosirea iernii.  Și primăvara este o perioadă optimă pentru a planta dupa ce trece inghetul. 

Cum se planteaza ? Succesul plantării tuiei este determinat de alegerea perioadei optime de plantare și respectarea câtorva reguli cheie la plantare. 

!** La săparea gropii este important să reții că trebuie să aibă un diametru mai mare decât cel al balotului rădăcinii plantei, cu minim 20%.  

!** Fie că este vorba despre tuia cultivată în ghiveci sau la balot, planta se va așeza în centrul gropii, în poziție dreaptă, după care se completează cu sol afânat până la fixare. Atenție la menținerea intactă a balotului, respectiv manevrarea cu grijă pentru a păstra pământul pe rădăcină, dacă este vorba despre tuia la ghiveci.  

!** Tasarea solului pentru a elimina golurile de aer care se formează pe măsură ce umplem cu pământ.   

!** La final, se irigă din abundență.  

!** Fertilizanții aplicați la plantare au rolul de a susține și grăbi procesul de fixare a arborelui.

!** Recomandare: se poate aplica și un strat de mulci, întrucât va contribui la o mai bună absorbție a apei și oxigenului la nivelul solului, reducând totodată apariția și extinderea buruienilor.    

Până la instalarea completă (pentru aproximativ doi ani) tuia va avea nevoie de mai multă atenție din partea ta: irigare, fertilizare, îndepărtarea eventualelor buruienilor, toaletare.  Acest efort inițial contribuie la stabilirea unei plante care nu va avea probleme ulterior.  

Fertilizarea cu fertilizant foliar si fertilizant conceput special pentru acest gen de plante (îngrășământ pentru conifere, îngrășământ tuia) atunci când remarci aspectul precar al plantei - porțiuni îngălbenite și alte simptome la nivelul foliajului, care semnalează anumite deficiențe ale plantei. Fertilizanții recomandați pentru tuia sunt cei cu eliberare lentă și conținut echilibrat de macroelemente (NPK) și microelemente.

Toaletarea Se toaletează regulat, în special dacă este vorba despre o varietate de tuia care necesită menținerea unei anumite forme. Toaletarea constă în îndepărtarea ramurilor care s-au uscat și a vârfurilor crescute în afara conturului natural – conic, glob, spirală. De asemenea, poate fi nevoie de toaletare toamna, pentru a pregăti planta pentru iarnă.    

Daunatori . Paianjenul rosu, Ciupercile (fungi) duc la uscarea ramurilor coniferelor- tuia si ienupar, de la exterior spre interior sau por aparea sub forma unor mici pete negre care ulterior se maresc atacand intreaga planta . Impotriva acestor boli eu folosesc un fungicid pe baza de cupru - Champ77WG. 

Tratament 

1. Fungicid Champ77WG (30g / 10L apa sau 3g/1L apa ; se repeta dupa 7 zile) 

2. Mix 3x - fungicid+insecticid+fertilizant > champ77WG+ nissorun 10WP+cropmax 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.