22 Aug
22Aug

O problema serioasa care ne va da batai de cap la un moment dat : apariția algelor și mușchilor. 

Cum le identificam ? Textura muschilor este una neteda, verde, in timp ce textura algelor este una gelatinoasa de culoare verde inchis. Cele mai cunoscute alge de gazon (cianobacterii) sunt Cleiul pământului și Oscillatoria. Oscillatoria trăiește în apa murdară din gropi/șanțuri, precum și pe suprafața ghivecelor de flori. Cleiul pământului (Nostoc commune) se dezvoltă pe solul umed, zonele umbrite, precum și pe scoarța arborilor. Mușchii sunt plante verzi primitive, non-parazite, care își produc propria hrană și nu dăunează în mod direct gazonului, ci mai degrabă acoperă zonele goale sau rărite, acolo unde gazonul nu se mai dezvoltă. Cu toate acestea, acestea plante nu ezită să acopere tot spațiul pe care îl au la dispoziție, afectând, în timp, gazonul. 

De ce apar ? Factorii de mediu care contribuie la dezvoltarea mușchilor în defavoarea plantelor gazonului sunt: zonele umbrite, pH-ul scăzut al solului, solurile acide, drenajul necorespunzător, irigarea excesivă, traficul intens, solul compactat, fertilitatea scăzută a solului. Totodată, apariția mușchilor pe gazon poate fi  rezultatul mai multor cauze combinate. Irigarea excesivă este un factor care va favoriza apariția plantelor primitive - mușchi, alge, fungi, și, ulterior, apariția dăunătorilor și bolilor.

Lucrari impotriva muschilor ai algelor : Mușchii pot fi îndepărtați atât mecanic, cât și chimic, însă este important să reții faptul că orice soluție de îndepărtare a lor este temporară, până în momentul în care condițiile de mediu sunt echilibrate, astfel încât gazonul să se poată înviora. Poți să-i elimini prin scarificare sau îndepărtarea manuală. 

Tratamente chimice: Pentru distrugerea acestora se poate folosi preparatul Herba-mus care ii usuca in scurt timp. Herba-mus se utilizeaza prin stropirea muschilor cu o suspensie de 1% in apa. Astfel, intr-o stropitoare, se amesteca 100 grame in 10 litri de apa. Este bine ca tratamentul sa se inceapa primavara cat mai devreme, cand temperaturile devin pozitive (peste 5 grade Celsius) si sa se repete, la interval de 7 zile, pana ce muschii se usuca. Dupa ce s-au uscat se strang cu grebla sau cu aerator/scarificator. 


Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.